Fort Uitermeer maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (een verdedigingslinie gebouwd in 1840) en is uniek door de strategische en pittoreske ligging aan de rivier de Vecht. De terreinen van het fort zijn afgedankt en gedeeltelijk verwoest en er is dringend een nieuwe impuls nodig om het nieuw leven in te blazen . Deze impuls krijgt het fort in de vorm van een hotel met appartementen en een restaurant en gezondheidscentrum die geïntegreerd worden in het landschap van het fort.
De historische context van de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormt de leidende ontwerpprincipes voor het landschap van het fort. Deze principes omvatten onder meer het benadrukken van de ontoegankelijkheid van het fort, de verbinding van het fort met het landschapsapparaat van de Stelling (toegang tot gangen en zichtlijnen voor wapens ), en het herscheppen van de vergezichten naar de omliggende landen vanaf het fort. Tenslotte de rijke en gelaagde geschiedenis van het fort, waarin sporen van verschillende andere forten zijn opgenomen, zullen in het nieuwe ontwerp worden geïntegreerd. Al deze ideeën zullen worden gebruikt om het potentieel van het fort te herontdekken in plaats van het letterlijk te herstellen om een interessant en gevarieerd nieuw landschap te creëren.. De Nieuwe Hollandse Waterlinie zal voor de gebruiker opnieuw tot leven komen als hij door het terrein van het fort loopt en verder loopt langs de dijken die de oude verdedigingsroutes markeerden.
In het ontwerp wordt de nadruk gelegd op de herstructurering van bepaalde landschapselementen (grotendeels gewist) zoals de gracht, de toegangsgangen, de bastions en het bos. De gracht rond het fort wordt vernieuwd- opgegraven, om een imposante entree te creëren. De toegangsgangen worden geaccentueerd en voortgezet in de vorm van een laan die het fort met zijn omgeving verbindt. Er moeten nieuwe bastions worden gecreëerd (langs de historische contouren) om het eiland herkenbaar te maken als fort en de ervaring van indrukwekkende uitzichten op de omgeving te herstellen. Nieuwe loopbruggen moeten de contouren van de oudere forten volgen en de bastions doorkruisen om gevarieerde en interessante loopbruggen te creëren met spectaculaire vergezichten op de omgeving. Het ontwerp van de toegangsroute naar het hotel en het bezoekerscentrum zal zich geleidelijk openstellen om een zich ontvouwende ruimtelijke ervaring te bieden die een glimp geeft van verschillende facetten van de geschiedenis en samenstelling van het fort. Ten slotte moet het bos zorgvuldig worden geherstructureerd om meer variatie in samenstelling te creëren en een stabiel ecologisch systeem te bieden. Bezoekers van alle soorten, of ze nu vanuit het hotel komen, gezondheidscentrum, wandelaars of gewoon voorbijgangers kunnen genieten van de nieuwe beleving van het fort. Onze ambitie is dat Fort Uitermeer opnieuw een groene oase wordt waar de bezoeker door het terrein kan dwalen en kan genieten van de spectaculaire vergezichten naar de omgeving.
Cliënt: PFC2-omhulling I.s.m. Bruggen 2000
Team: Patrick Mc Cabe, Jaco Woltjer (Architect)
Status: Voltooid
Projectgebied:3ha
Cookie-naam | Actief |
---|