Landbouwpatronen veranderen. Boeren die hun activiteiten staken (33%), boeren diversifiëren (33%) en grootschalige boeren (33%) , nieuwe huizen, nieuwe bedrijven ……….. alhoewel de Beemsterpolder wellicht UNESCO-erfgoed is, het is niet opgesloten voor nieuwe ontwikkelingen en transformaties. Ondanks dat het zeer beschermd is, dit gebied ontwikkelt zich snel. Hoe kunnen we deze veranderingen zo stroomlijnen dat ze soepel verlopen zonder de kwaliteiten van de Beemster uit het oog te verliezen? Bijvoorbeeld: zijn de regelgeving goed vormgegeven en zijn de procedures helder voor de ondernemende Beemsterling ?
REDscape analyseerde deze transformaties en concludeerde dat de focus van deze veranderingen sterk binnen de verkaveling Beemster lag. We hebben strategische ruimtelijke en planologische adviezen uitgebracht waarbij de Beemsterkwaliteiten leidend waren. Er vonden uitgebreide gesprekken plaats met een twintigtal interviews, Natuurlijk aan de keukentafel. Aan de bewoners is gevraagd naar hun ervaringen met de verkaveling in het recente verleden en de plannen. Hun openhartigheid mag geprezen worden! De resultaten van deze interviews zijn grondig geanalyseerd en al snel werden een aantal trends zichtbaar. The Beemsterling, Bijvoorbeeld, is erg trots op hun polder en wil de verkaveling op een kwalitatieve manier ontwikkelen. Maar de complexe procedures die daarvoor nodig zijn, blijven bij nieuwe initiatieven altijd lastig. Ook het huidige bestemmingsplan is verouderd, waardoor procedures soms onnodig veel tijd in beslag nemen.
REDscape en Gert van Eikeren werkten nauw samen met de gemeente Beemster om deze visie te realiseren. De visie geeft richting aan de planning van nieuwe ontwikkelingen op de verkavelingen en geeft ruimtelijke richtlijnen. De gemeente kan anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en tegelijkertijd het specifieke karakter van de verkaveling Beemster behouden. In overleg zijn de trends vertaald naar ruimtelijke aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn door de gemeente gebruikt als input bij het opstellen van het nieuwe Bestemmingsplan Landelijk Gebied, dat in 2011 definitief is geworden 2009. Eindelijk, REDscape riep op om de verkavelingen te benaderen als een lopende ontwerpopgave. Geschiedenis is niet altijd iets uit het verleden, uiteindelijk moet het nieuwe wegen inslaan en actueel zijn. De verkaveling Beemster is een levend monument!
Onze ambitie is gerealiseerd en wij zijn trots op het resultaat. Landschap Noord Holland heeft de aanpak van REDscape toegepast op andere landbouwgebieden elders in Noord Holland. Hiermee, Ook de ambitie van Bureau des Beemsters is gerealiseerd, namelijk, om als voorbeeldproject te dienen ter inspiratie voor een bredere toepassing in Noord-Holland.
Cliënt: Gemeente Beemster.
Team REDscape: Patrick Mc Cabe in collaboration with Gert Van Eikeren (stedenbouwkundige).
Status: Voltooid
Projectgebied: 72 km²
Cookie-naam | Actief |
---|