The Nieuwe Horstermeer, een toekomst vanaf de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
De Horstermeerpolder is een zeer dynamisch gebied, bewoond door een innovatieve en hardwerkende bevolking. Als een van de weinige ontwikkelingsgebieden in het Vechtplassengebied is het de thuisbasis geworden van honderden kleine bedrijven die zich langs de hoofdweg bevinden. Tegelijkertijd waren grootschalige natuurontwikkelings- en waterbergingscombinaties van plan grote delen van de polder te transformeren voor nieuw gebruik. We realiseerden ons al snel dat de kwaliteiten die dit cultuurhistorische landschap bepaalden snel zouden worden uitgehold door allerlei nieuwe ontwikkelingen als deze processen niet zouden worden geleid om de ruimtelijke kenmerken van de Lijn te versterken en te weerspiegelen.. Het idee om recreatieve netwerken aan te kondigen met ‘hier is’ zou spoedig ‘hier was’ worden, als er niets werd gedaan om de intrinsieke waarden van de Lijn als totale entiteit te beschermen.
De productiepolder (bedrijven + huisvesting + landbouw)
De woon- en vestigingsomgeving in de Horstermeerpolder past als geen ander bij het karakter van een productiepolder waar pragmatiek en ondernemerszin voorop staan. De Middenweg blijft de ontsluitingsweg voor bewoners en bedrijven. De verkaveling loodrecht op de Middenweg maakt het mogelijk om met enkele regels de bebouwing in een zone langs deze weg te verdichten. Hierdoor kan het bedrijfsleven zich blijven ontwikkelen en kunnen er interessante nieuwe leefomgevingen ontstaan. Naast de nog aanwezige landbouwbedrijven, er is steeds meer behoefte aan kleinschalige landbouwgerelateerde activiteiten in de polder. Een deel van de polder kan hiervoor op kleine schaal worden ontwikkeld. De verkaveling en de lange lijnen van de polder worden geëxploiteerd.
De rustgevende polder (natuur + recreatie)
In het nieuwe ontwikkelingsplan, de ringdijk en het waterplein worden versterkt als ruimtelijke structurerende elementen. Het water langs de ringdijk wordt verbreed, het profiel van de dijk wordt versterkt en de dijk wordt toegankelijk gemaakt voor toeristisch gebruik. De ringdijk wordt daarmee een duidelijke grens langs de rand van de polder en een landschappelijke ondersteuning van de polder. Een nieuw waterbergingssysteem gekoppeld aan deze ringdijk verbetert de waterkwaliteit van het Vechtplassengebied, die ontstaat door de waterabsorberende werking van de diepere polder. In dit gebied ontstaat een zeer dynamisch watersysteem met een rietmoeras als natuurgebied. De openheid van de polder blijft behouden, het contrast met de omliggende meren blijft aanwezig en er ontstaat een constante dynamiek tussen nat en droog. Het waterplein, midden in de polder, wordt toegankelijk en ruimtelijk zichtbaar gemaakt met recreatiepaden en een dubbele bomenrij.
Cliënt: Stimuleringsfonds Architectuur In samenwerking met Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie
Team:Roodlandschap :Patrick McCabe, Machiel Spaan (M3H Architecten) En Natascha Van Den Ban
Status: Voltooid
Cookie-naam | Actief |
---|