Onze stadscentrumvisie biedt een ontwerp om binnenstedelijke gebieden koeler te maken, groener, meer kindvriendelijke ruimtes om de sociale en economische activiteit te stimuleren.
REDscape’s visie op de revitalisering van het openbare centrum van Hoogeveen, inclusief de belangrijkste winkelstraat (3ha) kreeg de winnende commissie. Het bouwt voort op de stedenbouwkundige visie voor het centrum die in 2011 is ontwikkeld 2008 en is ontwikkeld in samenwerking met de lokale overheid en in samenwerking met winkeleigenaren, en bewoners. Hoogeveen is een belangrijke winkelbestemming in Drenthe en trekt winkelend publiek en toeristen uit de wijdere regio. Hoogeveen wil bovendien de meest kindvriendelijke stad van de provincie worden. Hoogeveen wil aantrekkelijk blijven voor haar bezoekers, Zeker in een tijd waarin de detailhandelsomzet terugloopt. Met het oog hierop, de gemeente Hoogeveen investeert in een aantrekkelijk en aantrekkelijk stadscentrum voor haar inwoners, eigenaren, gebruikers en bezoekers.
Hoogeveen werkt aan een gastvrije binnenstad en wil haar inwoners en bezoekers op een prettige manier ontvangen. Niet alleen gasten die met het openbaar vervoer of de auto komen, maar ook fietsers, voetgangers en gehandicapten moeten de weg naar en kunnen vinden, in het midden, zoveel mogelijk zonder obstakels. Hoogeveen wil bovendien de meest kindvriendelijke stad van Nederland worden en daarmee bezoekers trekken. Het centrum wordt compacter en gaat meer sfeer bieden, beleven en genieten. Het ontwerp is gebaseerd op duurzame principes, waardoor het robuuster wordt voor toekomstige klimatologische omstandigheden (overstromingen en hittestress).
De historische structuur van deze voormalige turfstad vormde de basis voor de toekomstige transformaties van het publieke domein van de stad om een klimaataangepast centrum met flexibel straatbeeld te creëren., pleinen en parken die de komende twintig jaar kunnen inspelen op de behoeften van mens en omgeving.
Er werd een participatief proces opgezet met bewoners en winkeleigenaren en de lokale overheid om in te spelen op de lokale behoeften. Er werd gekeken naar kansen en problemen, geïdentificeerd en verkend. De kwesties van mobiliteit ( voertuigen, Fietsen , voetgangers) parkeren, groene infrastructuur, straatbeelden, regenwaterbeheer en aanpassingsvermogen aan het klimaat, straat meubilair, kiosken, universele toegang, het herinrichten van een park, het vergroenen van parkeerterreinen, materialen en meubels waren enkele van de onderzochte thema's.
De stad werd opgedeeld in verschillende belangrijke ruimtelijke typologieën en voor elke typologie werden geïntegreerde ontwerpprincipes ontwikkeld. Deze boden een duidelijk pad voor de transformatie van het publieke domein van het stadscentrum in een reeks samenhangende stappen die verband hielden met projectgebieden. Inmiddels zijn er diverse projecten afgerond.
Team: Patrick Mc Cabe, Antoine Fourrier, Bas Poppe
Status: voltooid
Projectgebied: 45ha
Cookie-naam | Actief |
---|