Onze visie voor Temple Bar Square verdubbelde de omvang ervan, maakte de ruimte voetgangersgebied, maakte het universeel toegankelijk, en gerecycled 95% van zijn straatmateriaal.
Temple Bar Square is met meer dan een van de meest bezochte locaties van Dublin 22 miljoen bezoeken per jaar. Het ligt op de kruising van een van de drukste voetgangersassen van Dublin, Temple Bar Street en Crowne Alley/Ha'penny Bridge. Het plein vormt het hart van de wijk Temple Bar. Mede door het succes ervan, het plein was aanzienlijk gedegradeerd, moeilijk te navigeren vanwege oneffen oppervlakken, kuilen en passerend verkeer. Het was ook grotendeels ontoegankelijk geworden door de dominantie van het plein door omheinde privé-eetterrassen, het ondermijnen van het publieke culturele gebruik van het plein waarvoor het oorspronkelijk was bestemd.
Onze visie wilde opnieuw verbinding maken met de eenvoud en kracht van de ruimte en het potentieel ervan uitbreiden naar de omliggende straten van Temple Bar, Crown Alley en Fownes Street Lower. Er werd een proces van publieke participatie gestart om alle leden van het publiek en belanghebbenden erbij te betrekken. De mede- creation ontwikkelde een breed gedragen plan dat werd ontwikkeld om te ensceneren 3, een kant-en-klaar pakket van contracten en tekeningen een jaar vóór het begin van Covid binnen het voorgestelde budget van euro 1.7 tot 2M.
Het herontwerp van het plein berustte op drie hoofdideeën.
Opruimen van het plein: Het plein was een relatief kleine ruimte en zou een grote opruimingsoefening ondergaan. Het grootste deel van de bestaande elementen zal worden verwijderd, inclusief terrassen, bakken, bewegwijzering, verlichting en treden. Het terrein zal hertekend worden zodat er een licht glooiend terrein ontstaat dat op hetzelfde niveau loopt als de aangrenzende straten. Terrassen moeten worden verwijderd. Aan de oostkant van het plein wordt een nieuwe zitlocatie aangewezen om onder één vergunning een beperktere flexibele zitruimte te bieden. Vervolgens, de toegankelijkheid van het plein wordt substantieel verbeterd voor alle gebruikers, waardoor universele toegang met veel groter bewegingsvrijheid mogelijk wordt.
Voetgangersgebied en uitbreiding van het plein: Het plein zal als één oppervlak worden uitgebreid over de aangrenzende straten van Temple Bar, Crowne Alley en Fownes Street naar de aangrenzende gebouwen. De gebouwen, veel van historische betekenis, zullen volledig worden geïntegreerd in het publieke domein, omdat ze rechtstreeks uitkijken op het nieuwe publieke domein. Met deze wijziging, de grootte van het plein zal bijna worden verdubbeld tot bijna 1000 m2, waardoor het ruimte biedt aan nog veel meer activiteiten en het potentieel ervan wordt uitgebreid. Voertuigen zijn buiten het vierkant ontworpen, behalve noodtoegang. De samenwerking van het bedrijfsleven en de bewoners rondom het plein was doorslaggevend om dit mogelijk te maken.
Er werd voorgesteld om erfgoedmaterialen aan te passen om de gerenoveerde nederzettingen in Dublin voor het grootste deel van het plein te hergebruiken. Dit hield in, het afsnijden van de toppen van de bestaande nederzettingen in Dublin, om een glad loopoppervlak te bieden, toestaan 95% van de materialen die opnieuw moeten worden gebruikt- gebruikt om de duurzame voetafdruk van het project aanzienlijk te verbeteren. De setts zijn prachtig, maar ook typisch Dublin met groen, blauwe en bruine tinten, die nog harder zijn dan graniet. De gerenoveerde setts waren op Merrion Square getest door ontwerper Daragh O Daly en we waren heel blij met het resultaat. Het behoud van dit kenmerk, uniek bestratingsmateriaal was één van de belangrijkste verzoeken van stakeholders. Als ontwerper was het mij duidelijk dat er geen graniet zou worden gebruikt. In het Ierse klimaat dit (geïmporteerd) materiaal kan saai en deprimerend lijken op beton in stedelijke omgevingen. Setts zijn sensueel, expressief en kleurrijk. Wicklow granieten stoepranden en zitplaatsen in Kilkenny-kalksteen werden aan het totale plan toegevoegd.
Het plein activeren: Het plein moet de ontmoetingsplaats worden aan de samenvloeiing van straten, in navolging van het organische karakter van het straatbeeld van Temple Bar. De ondergrond zal een gladde loopvloer vormen waar allerlei nieuwe activiteiten mogelijk zijn. Het plein zou worden beplant met hoge gekroonde bomen, inclusief een 30 jaar oude eik, omgeven door een ronde zitbank. Er werd besloten om een groene luifel te ontwikkelen ( boven de ooglijn) om de luchtkwaliteit te verbeteren, hittestress verminderen en een springplank bieden voor de biodiversiteit in de stad. Vervolgens, de nieuwe ruimte zou een podium voor de stad kunnen worden, een plek om te ontmoeten en te ontspannen en een flexibele ruimte te bieden voor een grotere verscheidenheid aan activiteiten, vooral culturele activiteiten.
Het plein, evenals aangrenzende straten zijn opnieuw geconfigureerd voor universele toegang en opnieuw gekalibreerd om maximale flexibiliteit voor cultureel en commercieel gebruik mogelijk te maken. Een nieuw watersysteem vangt regen op en recycleert deze in de boomkuilen onder het plein.
REDscape werd geselecteerd door de opdrachtgever die dit project leidde en werkte in samenwerking met GKMP architecten en de rest van het ontwerpteam om het ontwerp te ontwikkelen als co-creatie met de bewoners en belanghebbenden van Temple Bar en de stad.
Verduidelijking
Na de voltooiing van de etappe 3, het ontwerpcontract werd beëindigd. De klant verzekerde dat het team op geen enkele manier verantwoordelijk was voor deze verandering. Hoewel de regeling binnen het budget lag, klaar om- pre-covid gebouwd en breed gedragen door alle belanghebbenden, zowel intern als extern. Het werd vervolgens overgeschakeld naar een andere afdeling en opnieuw ontworpen met aanzienlijke veranderingen. Deze veranderingen stonden centraal in de media-aandacht, waardoor we onze rol in deze uitzonderlijke situatie moesten verduidelijken.
Cliënt: De gemeenteraad van Dublin.
Team: REDscape (leidende adviseur) Patrick McCabe, Antoine Fourrier, Bas Poppe + GKMP Architecten: Michaël Pike, in samenwerking met Garland Engineers, Carron en Walsh QS en Stephen Johnson Archeologie.
Status: Voltooid tot op het podium 4
Projectgebied: 0.5ha
Cookie-naam | Actief |
---|