Ons ontwerp voor de archeologische vindplaats van de Romeinse Weg bij Katwijk, verenigt verhalen uit het verleden en inspireert nieuwe verhalen voor de toekomst.
De Romeinse weg bij Katwijk is uniek in Europa vanwege de goed bewaarde houten constructie (rondom 300 ADVERTENTIE),waarin werd ontdekt 2018. De weg maakt deel uit van de Limes (UNESCO), een verdedigingsroute langs de noordelijke grens van het Romeinse rijk. De archeologische vondst werd ontdekt als onderdeel van een groot infrastructuurproject en ontwikkeling voor Valkenburg, een nieuwe woonlocatie voor 30 000 nieuwe huizen. REDscape werd uitgenodigd om een ontwerp te ontwikkelen voor de nieuwe archeologische vondst, deel uitmaken van de nieuwe wijk.
Het ontwerpteam ziet de weg niet alleen als een fysiek object, maar ook als een reis in de tijd. Het onderzoekt en speelt met de betekenissen van het ontwerp vanaf het moment dat het werd gemaakt tot vandaag. Het ontwerp verzamelt en verenigt de verhalen van alle deelnemers aan de Romeinse Weg. Het verbindt hen in een dialoog die leidt tot een nieuw verhaal voor de toekomst, ervaren en onthouden. Sommige van de originele palen zijn opgegraven en bewaard gebleven en studies hebben graffiti uit de Romeinse tijd ontdekt en dat het hout ergens anders vandaan kwam. Een groot deel van de archeologie blijft ter plaatse begraven.
Het ontwerp stelt voor om een deel van de weg opnieuw aan te leggen dat de kwaliteiten van de archeologische vindplaats oproept als onderdeel van een nieuw Limespark voor Valkenburg. Er werden twee alternatieve locaties voorgesteld.
Het deltalandschap uit de Romeinse tijd wordt opnieuw gecreëerd met een waterplas van 125 meter lang en 15 meter breed. De houten palen worden opnieuw gemaakt met een mal van het originele hout in keramiek of beton en in het zwembad geplaatst. Het zwembad buffert regenwater uit nieuwe wijken voor klimaatadaptatie en heeft milieuvriendelijke randen om de biodiversiteit te vergroten
Een klein bos, met paden en speelplaatsen rond het zwembad, met beplanting op basis van een rasterstructuur (30x 30m) gebruikt in voormalige Romeinse nederzettingen. Het bos zal in de loop van de tijd gedeeltelijk worden gekapt om ‘Limes’-meubels te bouwen; banken, stoelen en kijktafels. Deze moeten langs de Limes-route/Roam Way worden geplaatst, waar de oorspronkelijke bomen vandaan kwamen. Een boxkit, gemaakt van Limes-hout wordt ook voorgesteld om Romeinse bouwtechnieken te demonstreren. De doos kan naar scholen langs de Limes-route worden gebracht en worden gebruikt in workshops om het bewustzijn over de Limes-geschiedenis en het Romeinse bouwvernuft te vergroten.
Team:REDscape: Patrick Mccabe. Antoine Fourrier
Status: Voltooid
Cookie-naam | Actief |
---|