Inleiding
Na de ontwikkeling van een lokaal gebiedsplan in Ringsend, werd Cambridge Road door bewoners aangemerkt als een prioriteitsproject voor een dorp breed verbeteringsplan. Cambridge Road heeft twee scholen en een collega . Ondanks de enorme breedte van de rijbaan is het vol parkeerplaatsen, waarvan de meeste worden gebruikt door pendelaars naar het stadscentrum. Ondanks de breedte maakt het gebrek aan zicht het ’s ochtends gevaarlijk voor gebruikers, en in het bijzonder schoolkinderen, die door Ringsend park lopen. Het verbindt ook twee belangrijke fietsroutes, namelijk de Sandycove naar Sutton en Dodder fietsroutes.
Visie
Cambridge Road is een lange rechte weg en herinnert ons aan zijn oorsprong als een voormalige dijk langs de baai van Dublin. Deze geschiedenis maakt deel uit van een breder terugwinningsplan, waarbij Ringsend, een voormalig eiland in de monding van de Liffey, gedurende vele decennia werd teruggewonnen in het vasteland. Onze visie erkent deze geschiedenis en stelt verschillende nieuwe richtingen voor verandering voor. De weg heeft behoefte aan een veilige fietsroute voor scholen en als een link tussen de arteriële fietsroutes van de stad. Er is een duurzame groene laag nodig om de weg klimaatbestendig te maken, ook omdat het laag gelegen gebied vatbaar is voor overstromingen. Een nieuwe visie op parkeren is nodig om de discussie te herformuleren van meer parkeerplaatsen naar meer ‘beschikbare’ parkeerplaatsen. De verkeerskwesties van veiligheid en snelheid moeten in de nieuwe voorstellen worden geïntegreerd.
Ontwerp
Na de beoordeling van verschillende modellen werd een nieuw ontwerp voor de weg voorgesteld. De veiligheid van de rijbaan is aanzienlijk verbeterd door de breedte van de rijbaan opnieuw in te stellen van 9,1 tot 6 m waardoor de verkeerssnelheid mogelijk kan worden verlaagd van 50 naar 30 km / u. Een onafhankelijk fietspad is toegevoegd om ervoor te zorgen dat kinderen (evenals volwassenen) veilig hun weg naar scholen kunnen vinden en verbinding kunnen maken met andere fietsroutes in het gebied, zoals de Dodder Greenway en de Sandycove naar Sutton-fietsplannen. Naast Canon Mooney Gardens is een toegewezen ruimte voor collectief (elektrisch) autogebruik voorgesteld om het delen van autos te optimaliseren.
Een herkenbare Waterlandse zeedijk voor wandelaars en fietsers
De huidige breedte (circa 7.50m) van de dijk wordt gehanteerd om een aangename route voor wandelaars en fietsers te realiseren met plekken om te zitten en te vertoeven. Door de dijk met een laan van bomen in te planten en het uitzicht op het vroegere buitendijkse gebied te verbeteren wordt de Waterlandse zeedijk altijd duidelijk herkenbaar.
De hoeveelheid verharding is verminderd om bio-retentie wadis te maken die fungeren als een spons voor piekregenevenementen. In combinatie met de nieuwe boomlaag zal dit ook de biodiversiteit van deze stedelijke straat vergroten. Nieuwe kruispunten zijn gecreëerd bij de ingang van Ringsend Park waar lokale kinderen veilig naar school kunnen bewegen. De kwestie van ‘beschikbare parkeerplaatsen’ is aangepakt door een ontwerp te maken waarmee de mogelijkheid wordt geboden om in de toekomst bewonersvergunning te parkeren. Hoewel het totale aantal parkeerplaatsen is aanzienlijk verminderd, zorgt het nieuwe ontwerp voor betere en veiligere verbindingen met openbaar vervoer en fietsroutes in de wijde omgeving. Met beter georganiseerde ondergrondse voorzieningen (inclusief een stadsverwarming0 kan een aantrekkelijke en duurzame boomlaag op straat worden geplant, die goed kan worden onderhouden. De boomwortelsystemen zijn aangepast om voldoende water op te slaan voor overstromingen en klimaatverandering. Er moeten boomsoorten worden geselecteerd die geen druppels op auto’s veroorzaken. De stoepranden worden met natuursteen gerealiseerd om de duurzaamheid te verbeteren. Het kruispunt bij de ingang van het park moet worden gemarkeerd met een kunstwerk dat betrekking heeft op de geschiedenis van de weg en de ingang van het park naar voorbijgangers signaleert.
Het ontwerp is zeer positief ontvangen door bewoners en wordt nader ge-engineerd door de stadsdeel zelf.
Betrokkenheid en rol
REDscape coördineerde het proces en ontwerp van het masterplan onder toezicht van de gemeente. REDscape leidde alle openbare en interne workshops en coördineerde de input voor het multidisciplinaire team.
Cliënt: Dublin City Council
Team: Team: REDscape: Patrick McCabe, Antoine Fourrier, Bas Poppe
Status: Voltooid
Cookie name | Active |
---|