Bastion Groningen is een van de zeven bastions in de in 1583 aangelegde vesting Willemstad. Samen met Bastion Gelderland werd Bastion Groningen in 1602 aan de vestingwerken toegevoegd. In 2019 formuleerde de gemeente Moerdijk na een brede consultatie met bewoners en locale partijen haar visie op de vestingwerken van Willemstad. Hierin is het bastion als een belangrijke plek, een parel, benoemd met veel verbeteringspotentieel. Landschapsarchitecten REDscape en DaF-architecten zijn door de gemeente Moerdijk en de stadstafel uitgenodigd om een nieuw masterplan voor het bastion te ontwikkelen om het zichtbaarder en toegankelijker te maken en om de locatie te activeren.
Visie
Het ontwerpteam stelt voor om in deze ontwikkeling de gelaagde en rijke geschiedenis van het bastion als uitgangspunt te nemen. De verschillende elementen op het bastion weerspiegelen opeenvolgende periodes in de geschiedenis van Willemstad. Het ontwerpteam ontdekte dat niet alleen deze gelaagdheid tot een ongearticuleerde brij waren versmolten bovendien kwam het team erachter dat veel van de kwaliteiten van het bastion in de loop van de tijd waren verstoord, zoals de routing van de paden en het profiel van de werken. De opgave is dan ook om met het ontrafelen en articuleren van de verschillende historische elementen helderheid en structuur aan te brengen.
Ontwerp
De plantekening van 1865 is de belangrijke referentie om het bastion in zijn hoofdvorm opnieuw te definiëren. Nieuwe verbindingen verbeteren de toegang tot het bastion vanuit het stadscentrum, evenals aanlegplaatsen voor boten vanuit de haven. Het interieur van het bastion is omgevormd tot een amfitheater waar ook culturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Een Terre Plein (vlakke grond) werd gedefinieerd om een flexibel gebruik in het bastion mogelijk te maken. De militaire gebouwen (zogenoemde munitiegebouwen) hebben we bestudeerd op de mogelijkheden voor nieuw gebruik. Het team stelt voor ze opnieuw toegankelijk te maken voor openbare bezoeken. Er zijn enkele voorzieningen toegevoegd (zoals water, elektriciteit en wc’s) om de flexibiliteit van het fort in de toekomst te vergroten. Een panoramatafel op de werken aan de monding van de haven zorgt voor een visueel accent en een verblijfsplek aan het eind van de wandeling. Hier wordt de oorspronkelijke functie van de bastions toegelicht in woord en beeld.
Cliënt: Gemeente Moerdijk
Team: Team: REDscape: Patrick McCabe, Antoine Fourrier, Bas Poppe Ism DaF-Architecten
Cookie name | Active |
---|