Dit voorstel gaat uit van een herprofilering van de dijk.Het huidige concept van een “dijk in het park” wordt getransformeerd naar een “dijkpark”. Hiermee verandert het profiel van de dijk aan de zuidkant in een licht hellend vlak met een natte voet voor waterberging. Het ruimtelijk concept heeft als grote meerwaarde dat het park over de totale breedte volledig geïntegreerd en begaanbaar is voor bezoekers. De hoogteverschillen worden ingezet om nieuwe kansen voor waterberging, ecologie, sporten en spelen te realiseren. Waterberging en ecologie worden op de voet van de dijk samengevoegd in een ‘regentuin’. De ‘regentuin’ maakt de Klaprozenbuurt ‘rainproof’. De regentuin voegt een dynamisch ecologisch systeem aan het park toe en maakt klimaatadaptatie in het Buiksloterdijkpark zichtbaar en beleefbaar. Er wordt 6500m3 waterberging gecreëerd exclusief straten, parkeerplaatsen en sportvelden. We kiezen voor waterberging in het gebied dat hoofdzakelijk voor ecologie bestemd is om de biodiversiteit te versterken. Dit heeft de potentie om extra kwaliteit aan het gebied toe te voegen en bevordert de biodiversiteit. De regentuin wordt idealiter door bewoners als participatieproject beheerd.
De dijkpark als onderdeel van een grootstedelijke hoofdgroenstructuur
De wandelroutes van het park en de dijk worden aangesloten op de omliggende buurten en de groenstructuren worden doorgezet in het park. Aan de oostkant van het gebied verbindt een bijzondere groene fiets-wandel brug de Marjoleijnbuurt met het dijkpark en het Buiksloterbreekpark. Hiermee wordt de hoofdgroen- en ecologische structuur van de Kadoelerscheg aangesloten op het hoofdstedelijke groene landschap.
Integratie sport en spelelementen en ontmoetingsplekken
In het Buiksloterdijkpark komt een multifunctioneel sportveld voor het “Over het Y college”. De school kan het gebruiken voor de gymlessen en buiten schoollessen is het sportveld voor iedereen beschikbaar. Het nieuwe sportveld met kunstgras is geschikt voor verschillende soorten sport. Naast de Lindenlaan is een bijzonder oud dijkje met bomen gelegen. In het nieuwe dijkpark wordt dit landschappelijk relict omgezet naar een natuurlijke speelplaats voor jonge kinderen. Een multifunctioneel grasveld in het midden van het landje is geschikt voor spel en kleinschalige evenementen. Het krijgt een natuurlijke setting die doorgezet wordt aan de noordwestzijde van het park.
Een herkenbare Waterlandse zeedijk voor wandelaars en fietsers
De huidige breedte (circa 7.50m) van de dijk wordt gehanteerd om een aangename route voor wandelaars en fietsers te realiseren met plekken om te zitten en te vertoeven. Door de dijk met een laan van bomen in te planten en het uitzicht op het vroegere buitendijkse gebied te verbeteren wordt de Waterlandse zeedijk altijd duidelijk herkenbaar.
Cliënt: Gemeente Amsterdam
Team: Team: REDscape: Patrick McCabe, Bas Poppe. Extern: Dingeman Deijs Architects, Sjef Jansen Ecoloog.
Cookie name | Active |
---|